• Laman Utama
  • Informasi Kesultanan
  • Sejarah
  • Bendahara Raja Alang Iskandar

Bendahara Raja Alang Iskandar

Almarhum Raja Alang Iskandar adalah putera Raja Kecil Tengah Ahmad Ibni Almarhum Sultan Abdul Malik Mansur Shah. Waktu kekanda Baginda Raja Ngah Jaafar diangkat menjadi Sultan Ja'afar Muazzam Shah (1857 - 1865) yang makamnya di Pulau Juar, Kampung Gajah, Raja Alang Iskandar telah dilantik menjadi Bendahara Perak. Baginda bersemayam di Kuala Keboi, Kampar dan tidak berapa lama kemudian Baginda mangkat di Kuala Teja, Kota Baru, Gopeng. Baginda dilantik menjadi Bendahara Perak oleh Sultan Abdullah Muhammad Shah I, Sultan Perak ke-22 yang berkerajaan di Durian Sebatang, Teluk Intan. Bila Almarhum Raja Alang Iskandar mangkat, tempat baginda digantikan oleh Raja Ismail Bin Saiyed Syeikh Al-Khairat, Raja Siak. Baginda Raja Alang Iskandar bergelar "Almarhum Teja".

Mengikut sejarah Ibu Almarhum Raja Alang Iskandar bernama Raja Che'Busu telah berkahwin dengan Raja Kechil Tengku Ahmad yang kemudiannya menjadi Sultan Muda Ahmad. Almarhum Teja Raja Alang Iskandar berkahwin dengan Che' Kenuda dan mendapat seorang putera, Sultan Idris Murshidul-'adzam Shah, Sultan Perak ke-28.

Dimasa Almarhum menjadi Bendahara di Kuala Teja, Baginda mengutip hasil dan khazanah serta cukai di atas segala barang-barang yang masuk dan keluar di Kuala Sungai Kinta. Kutipan itu dilakukan setahun sekali, iaitu kutipan keluarga yang dinamakan "BENAN KELUAR". Baginda menghantar seorang suruhannya dari keturunan Orang Kelar yang berasal dari Lambor bernama Alang Laut Bin Tok Monen atau Tok Nara, pergi ke kampung - kampung mengutip cukai 50 sen sekeluarga dengan membawa "BAUR" iaitu Keris Kuasa Raja. Lanjutan daripada itu Alang Laut digelar Panglima Teja iaitu Orang Besar Enam Belas dan penolongnya Tok Muda Lahab (Tok Rusa).

Makam Almarhum Teja terletak di Kuala Teja, Mukim Gopeng dan Teja kira-kira 3km ke selatan Pekan Kecil Kota Baru.


Makam Almarhum Teja
fian

Penafian

Pihak Pentadbiran Pejabat Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Negeri Perak tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan menerusi maklumat yang diperolehi melalui laman web ini.

Paparan terbaik melalui Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768 ke atas.

Laman Web ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF.

Kemaskini Terakhir :Selasa 21 Mei 2024, 07:53:49 /

Jumlah Pelawat : 1087032

Hubungi Kami

Pejabat D.Y.M.M. Paduka Seri Sultan Perak
33007 Kuala Kangsar,
Perak Darul Ridzuan.

Tel. No : 605 776 1141 / 1144
Fax No : 605 776 3724
Email : pejsultan[at]perak[dot]gov[dot]my